[ Pobierz całość w formacie PDF ]

smak z nutkÄ… korzennÄ….
Kurczaka można zastąpić krewetkami. Należy wtedy jednak wyjąć kuraka zanim
wrazi siÄ™ mleczko i wszystkie przyprawy.
SAAATKA PRZEKAADANIEC
3 puszki tuńczyka-odlać zalewę
5 średnich marchewek-ugotowac i zetrzeć na grubej tarce
5 jajek-ugotować na twardo i równiez zetrzeć jak marchew
protomajonez
szczypior
sól,pieprz
Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej salaterce.Na dno wykładamy
tuńczyka,wyżej marchew i wygładzamy.Jajka mieszamy z
majonezem,doprawiamy do smaku i przykrywamy marchew.Całośc posypujemy
grubo szczypiorkiem(można zieloną pietruszką jeśli ktoś woli).
GOABKI LENIWE
50 dag mięsa mielonego drobiowego
średnia kapusta pekińska
3 jajka
otreby
1 cebula
sól,pieprz,czosnek
Szatkujemy drobno kapustę, solimy,wygniatamy i wyciskamy cały powstały
sok.Dodajemy mięso,jajka ,poszatkowaną cebulę i przyprawy.Otrąb wsypujemy
tyle na ile sobie wyliczymy w zależności czy dla całej rodziny czy tylko dla
nas.Robimy średniej wielkości kotleciki(wychodzi kilkanaście)i smarzymy z obu
stron przez chwilÄ™ na dobrze rozgrzanej patelni.
SOS
4 szklanki wody +przecier lub 3 szklanki +przecier w kartoniku
wegeta,pieprz,liść laurowy,gałka muszkatołowa
Gotujemy sos i na małym ogniu wkładamy do niego kotleciki.Przykrywamy żeby
się podusiły przez ok. pół godziny.
TORTILLA
ciasto (porcja na 4 placki)
- 3/4 szklanki mÄ…ki kukurydzianej
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
farsz
- 1/2 kg udzca z indyka
- 1 pierÅ› z kury
- 1/3 papryczki chili (lub dla odpornych 1 cała)
- warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, kapusta pekińska lub sałata
lodowa)
sos
- 1 łyżka majonezu (light lub protal)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu piri-piri ( z Biedronki)
Ciasto smażymy jak naleśniki. Mięso podsmażamy z przyprawą gyros i papryczką
chili (bez pestek). Placki smarujemy sosem. Nakładamy mięso, warzywa i
zwijamy w rożek lub w rulon.
SAAATKA MIKOLINO-na wszystkie fazy
faza I
3 łyżki otrąb zalać 2 łyżkami ciepłego mleka (żeby naciagneły)
2 jajka (ugotowane na twrado- oddzielic żółtka od białek)
2-4 Å‚yzki jogurtu naturalnego
5 plasterków chudej szybki drobiowej
2 małe korniszony
1 łyżka protomajonezu
sól pieprz i curry
%7łółtka rozgniatamy widelcem dodjemy protomajonez (majonez light w 3 i 4 fazie)
jogurt i przyprawy robimy sos, białka kroimy w kostke dodjemy otręby
(ugotowany ryż w fazie 3 i 4) oraz korniszon i szynkę tez w kosteczkę, mieszamy
i jemyyyy (w fazie 3 i 4 dodajemy lekki ser żółty i kukurydzę z puszki) polecam.
Biszkopt
3 jajka
6 lyzek aspartame
Zapach waniliowy, cytrynowy
70 gr skrobii (7 lyzek)
1/2 torebki proszku do pieczenia
Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce
maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-
40min w 160-180C (thermostat 4-5).
A la PIERNIK
2 duze jajka
2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu
2 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrab pszennych
1 layzka
1 szczypta cynamonu
Aromat cytrynowy
Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke
Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C
OSZUKANE CHANTILLY
250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu)
2 bialka
Aromat waniliowy
Slodzik do smaku
Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc
delikatnei z ubitymi bialkami.
FLAN
500 ml chudego mleka
4 duze jajka
Aromat waniliowy
5/8 lyzek slodzika
Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako.
Wylac do formy I piec przez godzine.
CIASTKA CZEKOLADOWE
2 lyzki kakao
3 jajka
Slodzik
Odrobina galki muszkatalowej
Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem.
Przelac do foremek. Piec 15min w 180C
CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
4 jajka
1 maly jogurt naturalny
4 lyzki skrobii kukurydzianej
2 lyzki kakao
1 lyzka slodzika
Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka)
Skladniki wymieszac, przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C
LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE
2/3 opakowania jogurtu
1 jajko
30g skrobii kukurydzianej
Lyzeczka slodzika
Aromat waniliowy
4 lyzeczki kakao
½ lyzeczki proszuk do pieczenia
Szczypta soli
Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi
skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej
papierem do pieczenia I piec 20min w 180C.
CIASTO CYTRYNOWE
400g chudego utartego sera
2 male jogurty naturalne
100g skrobii kukurydzianej
100g slodzika do pieczenia
3 jajka
1 bialko
Aromat waniliowy
Skorka z cytryny
Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po
troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma
konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak
tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic.
Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle
ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie  ubite bialka. Przelac do
formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami
cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac,
pozostawic w foremce na kolejne 30minut
SZYBKIE CISTO Z MIKROFALI
Male opakowanie gestego jogurtu
1 jajko
Lyzka skrobii kukurydzianej
Lyzceczka proszku do pieczenia
Kilka szczypt slodzika
Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybk
kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokro
kawalki
GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA
500ml cieplej kawy
Slodzik do smaku
Lyzeczka cynamonu
3 ziarna kardamonu
Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika
na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine
MUS WANILIOWY
2 serki homogenizowane
2 bialka ubite na sztywno
aspartam)
aromat waniliowy
Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic.
MUS CHEKOLADOWO-SEROWY
6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych
3 jajka
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto)
Slodzik do smaku
Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita
Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic.
Ja placki serowe robiÄ™ trochÄ™ inaczej. BiorÄ™ 10-12 dkg twarogu, 2 jajka,
łyżkę mąki i 1 łyżkę otrębów. W tej wersji masa jest gęściejsza i lepiej się
smaży. Jem toz cynamonem i słodzikiem, pyyycha . Z dodatkowym
białkiem i serkiem czy jogurtem jest zdecydowanie za rzadka
Kotlety z piersi z kurczaka
SurowÄ… pierÅ› krojÄ™ w kostkÄ™, przyprawiam, wbijam surowe jajko, dodajÄ™
mąkę kuku i otręby - tak do uzyskania "plackowej' konsystencji i na patelkę.
Pycha
W wersji na p/w można dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i co tam
jeszcze dusza zapragnie (byle z dozwolonych produktów)
A dla pozostałych łakomczuchów dodaję łyżkę majonezu i starty żółty ser
Kluski lane (kładzione)
Spróbowałam - rewelacja. Prawie jak prawdziwe kluchy. No może bardziej, jak w
chińskiej zupie, ale jeśli wychodzą takie super kluchy, to dam radę skończyć dietę
Porcja na 1 talerz:
-jajko
-2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
-trochę zmielonych otrębów pszennych i owsianych
- ewentualnie odrobina chudego mleka
Wstawiamy lekko osoloną wodę, by się zagotowała. Mieszamy wszystkie
składniki. Jeśli ktoś życzy sobie drobniejsze kluseczki, dodaje trochę mleka. Jeśli
mają być twardsze i większe - nie dajemy mleka.
Wymieszane ciasto kładziemy delikatnie łyżką na wrzącą wodę. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • loko1482.xlx.pl