[ Pobierz całość w formacie PDF ]

planety, a szkło polaryzujące stało się naszym najgłówniejszym materiałem budowlanym.
Wielkie różnice widzimy również między dawnym a obecnym urządzeniem wnętrz na-
szych domów, chociaż wiele spośród używanych przez nas przedmiotów znano w XX wieku.
Dzisiaj mamy ułożone wzdłuż ścian elektrostatyczne listwy, które chwytają najmniejszy
pyłek i jonizują powietrze w pokoju, mamy magnetyczne wieszadła na odzież, wodę i po-
wietrze o dowolnej temperaturze, meble sprężyste przybierające najwygodniejszą dla siedzą-
cego formę, mamy zupełną izolację akustyczną pomieszczeń przeznaczonych na odpoczynek
oraz wiele innych rzeczy, które niesposób tu wymienić.
ARTYKUAY SPO%7łYWCZE
 Jak zwykle, na wystawie obficie został zaopatrzony dział artykułów spożywczych...
Bardzo apetycznie wyglądają obsypane ziarnami złocistopomarańczowe pnie drzew pszeni-
cznych, żóltawozielonawe i rubinowe grona winne, stosy owalnych płodów barwy kremowej
oraz różne rodzaje owoców i warzyw.
Dla porównania zobaczymy, jak pięćset lat temu wyglądał taki sam dział na Wystawie
Wszechświatowej...
Na ekranie pojawiły się ogromne kłosy pszenicy, wysokie łodygi kukurydzy, stosy
pomidorów, zielone, żółte i czerwone góry owoców i setki odmian warzyw i zbóż.
 Proszę się uważnie przyjrzeć temu działowi  ciągnął dalej przewodnik.  Wydaje
się, że to wszystko niczym się nic różni od tego, co dziś przedstawiono na naszej wystawie na
Wielkiej Równinie.
W rzeczywistości jednak różnica jest bardzo duża.
Z historii wiadomo, jakie trudności przy przezwyciężaniu oporu przed dwustu laty mieli
inicjatorzy przejścia od hodowli zbóż w ziemi do zielonego przenośnika. Możliwości hodowli
zbóż na ziemi syntetycznej i w roztworach odżywczych znano jeszcze w XX wieku. Lecz
wszelkie usiłowania wprowadzenia takiej techniki rolniczej przez dłuższy czas nie dawały
wyników.
Dopiero w 2207 roku, gdy uczeni zbadali tak ważne czynniki rozwoju roślin, jak pole
grawitacyjne Ziemi, które utrudniało ich wzrost, oraz pole elektryczne pochodzenia atmosfe-
rycznego, można było uzyskać nadzwyczajne urodzaje na zielonym przenośniku i założyć
podstawy współczesnej techniki rolniczej.
Wszystkie pózniejsze osiągnięcia, włącznie ze skutecznym uzyskiwaniem w 2300 roku
mąki bezpośrednio w ziarnie sposobem elektrycznym, gdy ciecz wewnątrz ziarna była ośro-
dkiem dla wyładowań o wysokim napięciu, bledną w porównaniu z rewolucją dokonaną dzię-
ki przejściu na hodowlę zbóż na zielonym przenośniku w sztucznych ośrodkach jonitowych,
nasyconych substancjami odżywczymi.
Patrząc na ten dział wystawy, należy przypomnieć, jak kiedyś autorzy fantastycznych
opowieści przedstawiali sposób odżywiania się człowieka za lat pięćset. W ich przemyślnych
fantazjach figurowały pigułki zastępujące człowiekowi wszystkie rodzaje żywności, roztwory
odżywcze, które miały być wstrzykiwane elektrycznie przez skórę, gaz jadalny, wchłaniany
razem z powietrzem i wiele innych nie mniej skomplikowanych i sztucznych sposobów odży-
wiania.
Wszystkie te pomysły były bardzo naiwne i bardzo dalekie od rzeczywistości, która
okazała się o wiele prostsza!
Człowiek rozwija się wciąż fizycznie i intelektualnie, a po upływie nawet tysiąca lat
zachował wszystkie swoje naturalne potrzeby, w tej liczbie potrzebę odżywczej, smacznej i
różnorodnej żywności. Nawet dziś, przy współczesnym ogromnym rozwoju chemii syntety-
cznej, która stworzyła wszystkie istniejące i wiele nieznanych w przyrodzie związków, żywe
białko i produkty naturalne pozostały nadal głównym i najlepszym zródłem pożywienia.
 Przechodzimy do najobszerniej zaopatrzonego w eksponaty działu, który zawsze przy-
ciąga uwagę zwiedzających. Jest to dział WSC  wierni słudzy człowieka. Dział ten był
również bardzo bogaty na Wystawie XX wieku. Oto na przodzie znajdują się stoiska z przy-
rządami i aparatami demonstrowanymi jako nowości na wystawie w Paryżu:
Przyrząd zwany lokatorem ultradzwiękowym do wyszukiwania wad materiałów w
konstrukcjach stalowych z odległości kilku metrów, przeznaczony do kontroli wyrobów w
miejscach niedostępnych.
Elektronowa maszyna do liczenia, która w ciągu kilku minut wykonywała serię obliczeń [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • loko1482.xlx.pl